No image available

Arnhem; je privacy vertrappen ze via de vuilnisbak

Inwoners van Arnhem gooien met een afvalpas niet alleen hun vuilnis in de container, maar ook hun privacy. Arnhemmer Michiel Jonker trekt al jaren ten strijde tegen de gemeente Arnhem, tot aan de Raad van State toe. Hij wil het ‘verzamelen van persoonsgegevens’ via afval tegengaan.

Een denkbeeldige inwoner van Arnhem loopt op een willekeurig tijdstip naar een ondergronds vuilniscontainer. Hij houdt zijn persoonlijke afvalpas voor de ondergrondse container en gooit  er een vuilniszak in. Vanaf 1 januari zien ambtenaren van de gemeente Arnhem deze handeling in hun computer. Ze zien deze inwoner of iemand uit zijn huishouden de zak op dat tijdstip  weggooide.  De gemeente gebruikt deze gegevens om met hem af te rekenen. Wat zou de gemeente  in theorie,  nog meer kunnen doen met de gegevens op de afvalpas? 

1. Anna heeft een uitkering. Dat zij samenwoont heeft ze niet gemeld.  De vuilniszak die Anna weggooide, was al de vierde die week. Uit de gegevens op de afvalpas van Anna valt af te leiden dat zij niet alleen woont.

2. Het afvalverwerkingsbedrijf meldt bij de gemeente dat er zakken met wietafval zijn aangetroffen in een ondergrondse container. In het registratiesysteem is te zien dat Kees (46) om middernacht zes zakken afval in één uur in de container gooide. En dat terwijl hij alleen woont. In het systeem is ook te zien dat hij ongeveer één keer per maand een grote hoeveelheid afval in een uur tijd loost. Kees krijgt bezoek van de politie.

 

LEES HIER DE GEHELE TEKST IN HET BRON ARTIKEL...

Geef een reactie