No image available

Waar Windows 10 u over afluistert – het deel waar Microsoft eerlijk over is

Via PrivacyNieuws dit bericht:

Microsoft heeft een compleet overzicht online gezet van alle persoonsgegevens die Windows 10 over gebruikers verzamelt en doorstuurt. Het overzicht gaat over de versie van Windows 10 na de zogenoemde Creators Update die vanaf volgende week wordt uitgerold.

Na de update kunnen gebruikers wisselen tussen dataverzameling op ‘Basis’-niveau of ‘Volledig’-niveau. Standaard staat Windows 10 op volledig niveau.

Allereerst is Microsoft dus niet duidelijk over de huidige versie, maar zelfs waar Microsoft nu wel duidelijk over is (en dat zal absoluut geen compleet overzicht zijn) is het zeer schokkend:

Gebruikersnaam,  geïnstalleerde software, wanneer je welke applicaties precies gebruikt en voor hoelang, waaronder het starten van afbeelding en video software inclusief daarbij dan welk bestand er mee werd geopend, interactie met die applicaties, naam van je computer, wireless netwerken bij je in de buurt, verbindingen die je maakt via wireless (welk netwerk, aantal pogingen en of het wel/geen succes was), SMS gegevens, netwerk configuratie, je interactiedata met Cortana, welke applicaties op je menubalk staan, hoe vaak je je startmenu opent en hoe lang die open staat, hoe snel applicaties starten (en welke dat zijn), gebruik van welke talen in Windows.

Het gaat nog even door: hoe je videospeler reageert op je commando’s, welke applicaties op welke manier je batterij precies belasten, apparaten die je aansluit, boven welke configuratieopties je je muis stil hebt gehouden, de inhoud van documenten die je bewerkt als die zorgen voor een error, je wallpaper wordt doorgestuurd, de namen van de videos die je afspeelt, beeldkwaliteit van de video’s die je afspeelt, of je dat fullscreen doet of niet, de videobeelden zelf worden ook doorgestuurd als er ergens een error optreedt.

Welke video en muziek je waar vandaan download, welke video en muziek je wanneer afspeelt, welke boeken je leest op je device en hoeveel tijd op welk deel daarvan, de namen van afbeeldingen die je bekijkt en de kwaliteit ervan, idem ongetwijfeld inhoud als die zorgt voor een foutje, de inhoud van tekst en spraakherkenningsopdrachten, of de gebruiker wel/geen kind is, de adressen waar je naar toe surft in de browser, de namen van pagina’s die je bekijkt, de woorden waarop je zoekt zowel lokaal als online.

Voelt het gebruik van Windows nog goed?

En dit is dan nog slechts het deel waar Microsoft eerlijk over is. Weet daarbij dat Microsoft gebonden is door Amerikaanse overheidsdiensten over veel dingen niets te zeggen. Dat heeft u reeds geleerd van Edward Snowden. Dus dit lijstje is nog een best case scenario.

George Orwell leeft: ALLES WAT U DOET op uw eigen PC met uw legaal gekochte Windows vindt zijn weg naar de servers van Microsoft. En zoals u weet van Edward Snowden moet Microsoft daarna die gegevens weer doorgeven aan de overheden en inlichtingendiensten. Daar mag Microsoft geen nee tegen zeggen, en ze mogen u van dat feit ook niet op de hoogte brengen.

Mag ik nogmaals herinneren dat er goede alternatieven zijn? Dan heb ik het niet over Android of Chrome Books (minstens even fout) of Apple (idem), maar… Linux. Bekijk bijvoorbeeld de reviews van Linux Mint en Linux Deepin. En dat deze alternatieven zeer weinig tot nagenoeg niets doorsturen naar de overheid over uw gebruik van uw PC?

Het bericht Waar Windows 10 u over afluistert – het deel waar Microsoft eerlijk over is verscheen eerst op Lang Leve Europa!.

LEES HIER DE GEHELE TEKST IN HET BRON ARTIKEL...

Geef een reactie