putininterviews-300x253

Zien! The Putin Interviews – Oliver Stone interviewt Vladimir Putin

Interessante televisie, te zien op YouTube:

Wat krijg je als verspreid over twee jaar regisseur Oliver Stone met enige regelmaat President Vladimir Putin interviewt? Zeer interessante televisie!

OK, Putin is duidelijk geen lieverdje, maar hij heeft wel een bijzondere (andere) kijk op het functioneren van de wereld dan ons dagelijks wordt voorgehouden door ons eigen staatsloket en reguliere commerciële mediakanalen. Oliver Stone krijgt ogenschijnlijk de kans om vrij vragen te stellen, en doet dat duidelijk met veel plezier. Resultaat? De moeite waard.

Een tipje van de sluier (Spoiler alert!)

Uiteraard komt recente Russische geschiedenis aan bod, als ook wat van de persoonlijke geschiedenis van Vladimir Putin, als ook bijvoorbeeld de visie van Rusland over de NAVO en een reactie van Putin op de stijl van diplomatiek van de VS. Een scherpe waarneming hierover is bijvoorbeeld dat VS Presidenten dan wel komen en gaan, het gevoerde beleid verandert niet.

Uiteraard wordt Putin ook geconfronteerd met de visie die ‘wij VS gelieerde staten’ hebben over Rusland en de gevaarlijke dictator die heet Putin. En dat is best gewaagd. Daarnaast Putin over Snowden, Putin over Oekraïne, Putin over de bijzondere vorm van Russische democratie, Putin doet interessante uitspraken over soevereiniteit…

En ja, het is soms ook hilarisch grappig: de 63 jarige Putin doet bijvoorbeeld mee aan een wedstrijdje ijshockey en stelt daarbij geen eisen aan de maximum kracht van “body slams” tegen hem. Putin doet bijvoorbeeld ook wat bijzondere uitspraken over het tonen van emotie, en dat is grappig. Stone en Putin kijken ook gezellig samen een filmpje, en de beste man toont zo nu en dan daadwerkelijk humor. Dat verwacht je toch niet direct.

OK, de vragen konden soms best wat scherper, maar Stone doet duidelijk zijn best de balans te bewaren tussen respect en het stellen van kritische vragen en komt daar mijns inziens goed mee weg. The Putin Interviews zijn gewaagde gesprekken tussen twee zeer intelligente mensen, die beide daadwerkelijk zinnige dingen zeggen. (In tegenstelling tot bijvoorbeeld figuren als Rutte en Juncker die ik daar nog nooit op betrapt heb) En dat maakt deze uitzendingen uiteraard zeer interessant om te zien.

Conclusie

Of je het nu eens bent met de visie die Putin neerzet over geopolitiek of niet, dat mag je zelf besluiten maar dan wel pas nadat je het daadwerkelijk gezien te hebt. Dat het interessante televisie betreft staat wat mij betreft echter buiten kijf! Het feit wil dat President Putin zowaar eens rustig aan het woord gelaten wordt zonder voortdurende zwartmakerij, verdraaiing van zijn uitspraken en direct bijgevoegde zeer gekleurde analyse zoals van bijvoorbeeld Nieuwsuur en EenVandaag.

Alleen het feit dat Putin gewoon eens rustig aan het woord mag maakt The Putin Interviews een weldadige ervaring. Bij staatspropagandaloket NOS kan een normaal interview met Putin uiteraard nooit getoond worden, gelukkig kunnen we dit in Nederland wel zien en horen op YouTube. Dat het feitelijk door de VS verboden wordt voor inwoners van gelieerde landen (zoals de EU en NL) om kennis te nemen van de visie van Putin over het beleid van de VS en de EU, maakt het materiaal zo mogelijk nog wat interessanter. Verboden vruchten zijn immers de zoetste.

Deel 1 en Deel 2 zijn ondertussen uitgezonden! En meer is nog onderweg. Zien!

NB: “Hoe durf je iets positiefs te schrijven over Putin, jij bent een geïndoctrineerde landverrader! Hoe durf je!!1!” Ja, ik publiceerde iets over Putin. Dat kan en mag natuurlijk niet. Ik weet het, ik weet het. Laat de verwijten dus maar weer komen via het contactformulier… Ik heb het echter nagenoeg allemaal al een keer ontvangen, dus wees een beetje creatief met je verwijten en beschuldigingen, gewoon voor mijn vermaak.

Het bericht Zien! The Putin Interviews – Oliver Stone interviewt Vladimir Putin verscheen eerst op Lang Leve Europa!.

Geef een reactie